29 ene 2016

DOCUMENTAL: LO FUTUR DE LES TERRES DE L'EBRE

Dimecres dia 3 de febrer a les 20.00 h. Sala de Plens de l'Ajuntament. Entrada lliure

Director, guionista i productor: Mario Pons
Any: 2012
Banda sonora: Los Sirgadors
Durada: 70 minuts

L'obra reivindica el progrés d'aquest territori i dóna veu als seus habitants que volen tenir futur a les Terres de l'Ebre on estan arrelats fa moltes generacions. S'hi fa una diagnosi de la situació socioeconòmica i mediambiental, i el protagonitzen persones jubilades, en atur, treballadors autònoms, empresaris, pescadors o arrossaires, entre moltes altres persones.

Entre els protagonistes participants, hi ha tres professors de la URV, que són de l'Ebre i/o coneixen el territori: l'historiador Josep Sánchez Cervelló, el geògraf Sergi Saladié i l'economista Juan Antonio Duro. El Pla Estratègic de les Terres de l'Ebre que redacta la URV també hi té un paper. En definitiva, al documental es planteja el reequilibri entre les metròpolis i les perifèries a la recerca de la cohesió territorial per encarar el futur de Catalunya. El debat identitari queda obert.

L'origen del títol, "Sègula", ve de l'ofici de sirgar, que va ser un dels més durs lligats a la navegació fluvial del riu Ebre i ara, després d'un segle de la seva desaparició, s'ha convertit en tot un símbol d'identitat perquè representa l'esforç, i també per la seva vinculació cultural i emotiva amb el riu.

El director, guionista i productor des de Sègula Films és Mario Pons, activista i autor d'altres documentals, i que per aquest ha realitzat un treball entusiasta durant tres anys. Sègula ha estat coproduït per Televisió de Catalunya i l'Institut català de les Empreses Culturals (ICEC).

El documental ha estat present tant al Festival Internacional de Mediambient de Barcelona (FICMA), així com al Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC) i el mercat euro mediterrani de TV de Sitges (Medimed), on ha despertat l'interès de televisions d'àmbit internacional. 

Los Sirgadors, autors de la banda sonora del documental, han estat també seleccionats al XXVI Festival Tradicionarius de Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario