9 nov. 2011

AMERRIKA


Molt recomenable i entretinguda, aquesta pel·lícula, que transcorre durant la primera etapa de la invasió de l'Iraq pels EUA, ens ensenya l'absurd que és la xenofòbia, i el atrevida que pot arribara ser la ignorància.
Com diu el fill de la protagonista, ni tan sols saben escriure bé Al Kaede (en referènc
ia als companys de classe que es fiquen amb ell per ser àrab).
Esperem que gaudiu d'ella el dia 17 de novembre a les 20:30 hores al Cinema les Bruixes.


FITXA TÈCNICA

Títol original: Amrrika

Direcció i guió: Cherien Dabis

País: EUA, Canadà, Kuwait, 2009

Fotografia: Tobias Datum

Música: Kareem Roustum

Muntatge: Keith Reamer

Interpretació: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Yussef Abu-Warda, Alia Shawkat, Joseph Ziegler, Amer Hlehel

Durada: 96 minuts

Versió: original, doblada al català

Premis: FIPRESCI de la crítica internacional, Fest ival de Cannes, 2009; Festival de Valladolid, Seminci, 2009; Gran Premio del Jurado, Festival de Sundance, 2009


SINOPSI

La vida de Muna transcorre entre la pesadesa diària dels punts de control de Cisjordània i l'ombra d'un matrimoni fracassat, però tot canvia quan obté un permís de treball i residència per als Estats Units. Muna i el seu fill adolescent, Fadi, deixen Palestina a la recerca d'una nova vida en una petita ciutat d'Illinois. La germana de Muna, el seu marit i les seves tres filles, instal·len als nouvinguts a casa seva. Allà hauran d'esforçar-se per encaixar en una nova cultura sense perdre la pròpia, enfrontant-se a un entorn que, després de la invasió d'Iraq, mira amb desconfiança a tot l'Orient Mitjà.

Amerrika és una proposta afable, simpàtica i esperançadora que se centra en les dificultats d'adaptació de l'immigrant en una nova societat, especialment quan es tracta d'una societat marcada per cert conservadorisme, afavoridora de la marginació abans que de l'acceptació.

La realitzadora Cherie Dabis situa els esdeveniments en un moment certament complex, amb la construcció del mur israelià d'una banda i l'inici de la guerra a Iraq per un altre: cada pell àrab, vingui d'on vingui, és susceptible de ser interpretada com pell disposada a la immolació.


COMENTARIS PROFESIONALS

José Arce

(...) El poble palestí i el drama constant en el qual viuen els habitants dels territoris ocupats per Israel és un dels que més consciències favorables desperten en tot el planeta, però una cosa és veure-ho des de la distància, en la comoditat de les nostres llars, que conviden a la pietat i a la compassió sense reserves, i una altra molt difer

ent és conviure quan es desplacen a la seguretat del nostre bonic hemisferi occidental. I aquí, en la coexistència forçosa i les seves hipòcrites tibantors, i en la dificultat d'adaptar-se a una nova llar, és on Amerrika centra la seva mirada.

Inspirada en les vivències de la seva família, la

directora Cherie Dabis, il·lumina un film càlid, proper, sense arestes (mai pinta el racisme amb ferocitat, sinó com una cosa natural, inevitable), fermament conduït per aquesta mare acabada d'arribar al país, carregada d'energia positiva tot i les circumstàncies adverses, que tan bé compon l'actriu Nisreen Faour.


CRÍTIQUES

"Ben escrita i ben interpretada, és una pel·lícula molt fàcil de veure que, i aquest és el seu major mèrit, convida a la reflexió, perquè el que co

mpta és un tema universal

(Alberto Luchini: Diari El Mundo)

----------------------------------------

"Una petita gran pel·lícula (...). Li falta rancor i

mala bava, però el seu efecte sobre la salut i la seva influència sobre l'espectador són molt superiors al drama que s'espera sobre uns pales

tins en terra de ningú. (...)

(Federico Marín Bellón: Diari ABC)
-------------------------------------------------------


TRAILER

No hay comentarios:

Publicar un comentario