24 ene. 2009

L'ENTRADA DE LES TROPES FRANQUISTES A ALTAFULLA

A la Sala de Plens de l'Ajuntament d'Altafulla, el LINK ha organitzat un acte rememorant el 70è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Altafulla. Aquest acte que s'emmarca dins de la recuperació de la Memòria Històrica, ha constat de dues parts complementàries. Per una banda i al llarg de tot el dia, una exposició elaborada pels alumnes de 4t d’ESO de l’IES Ramon de la Torre de Torredembarra, sota la coordinació de la professora de Ciències Socials, Marisa Martínez.
Diferents documents, escrits i visuals agrupats en quatre etapes diferents han conformat la mostra:

  • II República.
  • Guerra Civil i exili.
  • Franquisme
  • Transició Democràtica.

La segona part de l'acte ha estat la conferència "La invasió de les tropes franquistes a Catalunya i la Memòria Històrica", a càrrec d'en Joan Maria Thomas, membre del Consell Assessor del Memorial Democràtic. La xerrada s'ha desenvolupat sobre tres eixos temàtics:

  • Entrada de les tropes franquistes a Altafulla el 17 de gener de 1939.
  • Invasió de les tropes franquistes a Catalunya i posteriors conseqüencies.
  • Recuperació de la Memòria Històrica.


JOAN MARIA THOMAS és, probablement, l’especialista espanyol en la història de la Falange més destacat i és, alhora, un autor ben conegut del públic català. Professor titular d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili, ha escrit Falange, Guerra Civil, Franquisme. FET y de las JONS de Barcelona en els primers anys del Règim franquista (1992) —que rebé els premis Ciutat de Barcelona d’Història i de la Crítica Serra d’Or —, José M. Fontana. Biografia d’un franquista català (1997), Lo que fue la Falange (1999), La Falange de Franco (2001) i Ramón Serrano Suñer (2003).
Thomàs ha estat Visiting Associate Fellow a la Universitat de Wisconsin at Madison i ha impartit conferències i cursos a la London School of Economics, a les universitats de Mysore i de Hyderabad a l’Índia i a la Universitat d’Otago a Nova Zelanda. Acaba de publicar Roosevelt y Franco. De la Guerra Civil a Pearl Harbor (2007), obra que pròximament apareixerà editada també als Estats Units.


No hay comentarios:

Publicar un comentario