13 nov 2023

LOS ASADA de Ryôta Nakano

El Festival internacional de Cinema de Tarragona, REC, arriba en la seva XXIII edició els dies 22 a 26 de novembre. Com ja fa uns quants anys i sent pioners en aquesta iniciativa, el Cineclub Altafulla ofereix una sessió prèvia al festival, per donar a conèixer alguna de les grans propostes cinematogràfiques que van passar en edicions anteriors.




És el cas, enguany, de LOS ASADA, la bonica i emotiva pel·lícula del director i guionista japonès Ryôta Nakano, qui ens presenta una filmació basada en la història real del fotògraf Masashi Asada.




Mashashi Asada es conegut al Japó per retratar a la seva família en la seva vida quotidiana, però també immortalitzant-los en papers en els quals sempre han somiat. Asada els va convertir en un àlbum fotogràfic conegut com "La Familia Asada", que va guanyar el Premi de Fotografía Kimura Ihei el 2008. Innovador en la seva manera d'entendre la fotografia, Asada va convertir a la seva família en protagonistes d'innumerables somnis i va crear un estil que el va consagrar com un fotògraf admirat i respectat que encara avui continua sent demanat per unes sessions de fotografia peculiars i de resultats bellament únics.




La cinta de Nakano ens mostra pas a pas la vida de Mashasi des de ben petit, quan gràcies al seu pare descobreix la seva vocació per la fotografia. Anirem veient els seus inicis, els seus dubtes, els seus canvis, com la seva família participa i com ell va fent una carrera de fons que li portarà fins al premi, el reconeixement i els nous treballs. És en aquest punt on tot canvia, el devastador terratrèmol del Japó de 2011, el posterior tsunami i l'incident de Fukushima, sacseja el país i evidentment la vida de Mashashi, qui es veu en l'obligació de prendre part. I ho fa de la manera que millor o pot saber fer: Recuperant les fotografies de les persones afectades pel terratrèmol.



Aquesta manera d'ajudar, que pot semblar simplista, acaba per fer-nos veure l'importància dels records. Els records ens lliguen a qui som a on venim i com ens construïm. Sense els records, el present deixa de tenir tanta importància. La necessitat del vincle amb el passat i la persistència de la memòria, ens fan valorar i entendre quin gran pes té tot el que hem viscut en les nostres vides. Asada ho sap i treballa per donar a tothom l'oportunitat de retrobar-se amb si mateixos.



Rodada amb uns actors en estat de gràcia, que recreen al mil·límetre l'esperit original de les fotografies reals de Mashashi Asada, fa venir ganes de trobar-se amb el llibre de fotografies "AsadaKe" i gaudir-lo plana a plana. Una pel·lícula amb un guió meravellós, que la converteix en la cinta connomevora, divertida i profundament humana a la vegada.



LOS ASADA és d'aquelles pepites d'or amagades en el mar de la cinematografia mundial. Entre una família fora de el comú i uns esdeveniments tràgics, el caòtic i trepidant viatge de Mashahi ens emociona i ens fa somriure. Una història de les que un no imagina i de les que a vegades el cinema fa l'immens favor de rescatar per poder-la gaudir.




Per aquesta sessió especial REC, comptarem amb la presència d'Eva Vallès, Coordinadora general del Festival REC i Maria Vilaltella, Programadora. Amb elles parlarem de les propostes del festival d'enguany, de tot el que podeu trobar i gaudir en una intensa setmana de cinema. Coneixerem que podem trobar a LOS ASADA. Al final de la projecció s'oferirà un temps de cine-fòrum als assistents per parlar amb més detall dels sentiments que ens deixa LOS ASADA.


Entrevista al director Ryôta Nakano i Masashi Asada (en anglès) https://www.fccj.or.jp/committee-blog/asadas

Instagram de Mashashi Asada https://www.instagram.com/asadamasashi/?hl=es


Divendres 17 de novembre de 2023 a les 20 hores.

Sala La Violeta.

No recomanada a menors de 7 anys.


Obertura de portes i venda d'entrades 30 minuts abans de la projecció.




No hay comentarios:

Publicar un comentario