13 dic 2023

CAROL de Todd Haynes

La pel·lícula CAROL del director Todd Haynes es va estrenar l'any 2015 al Festival de Cannes amb unes crítiques excel·lents i amb el premi a la millor actriu per a Rooney Mara, coprotagonista del llargmetratge junt amb Cate Blanchett, considerada una de les millors actrius de la seva generació.

 


 

CAROL està basada en la novel·la The Price of Salt (1952) de Patricia Highsmith, una novel·la que narra l'amor entre dues dones i que l'escriptora va signar durant molts anys amb un pseudònim per tal d'evitar possibles represàlies socials i familiars. Finalment, The Price of Salt es va tornar a publicar l'any 1990, però aquest cop amb Carol per títol i signat amb el nom real de la seva autora, Patricia Highsmith. La guionista i dramaturga Phyllis Nagy va ser l'encarregada de fer l'adaptació de la novel·la, tasca que va realitzar intermitentment durant 15 anys. 

 

 
 
Aquesta pel·lícula ens permet endinsar-nos en una història d'amor difícil de veure a les grans pantalles i poc convencional en l'època en què la pel·lícula està ambientada, la Nova York dels anys 50 del segle passat. Les protagonistes són Therese Belivet, una jove aspirant a fotògrafa que treballa en uns grans magatzems de Manhattan, interpretada amb molta subtilesa per l'actriu Rooney Mara, i Carol Aird, una elegant dona de classe alta que viu atrapada en un matrimoni infeliç, interpretada per una vibrant Cate Blanchett.
 
 

 

Carol viu en una gran casa als afores de la ciutat, però s'acosta Nadal i es disposa a comprar un regal per a la seva filla als grans magatzems de Manhattan, justament on treballa Therese. Allà les protagonistes es veuen per primer cop i, tot i experimentar una breu trobada, sorgeix una forta atracció entre elles que les impulsarà a canviar les seves vides. Es tracta d'una història d'amor, d'intimitat, de traïció i de dilemes morals on dues dones de diferents edats i estrats socials s'enamoren, contra tot pronòstic, durant la dècada dels anys 50. CAROL va ser filmada en Súper 16 mm per tal d'aconseguir una atmosfera que ajudés el públic a viatjar fins l'època en la qual està ambientada.

 

 
 
Les novel·les de Patricia Highsmith van aconseguir tanta popularitat que bona part d'elles han estat adaptades al cinema, essent Strangers on a Train dirigida per Alfred Hitchcock i The Talented Mr. Ripley d'Anthony Minghella algunes de les més conegudes junt amb la present Carol de Todd Haynes. A banda del ja mencionat premi a la millor actriu per a Rooney Mara al Festival de Cannes de 2015, aquesta producció també compta amb la nominació a sis premis Óscars, vuit als Premis Bafta, sis als Independent Spirit Awards i cinc als Globus d'Or. Es diu aviat! 
 




 
Cate Blanchett i Rooney Mara ens ofereixen unes brillants interpretacions dels personatges de la novel·la de Patricia Highsmith que, combinades amb una una narrativa i una estètica en la qual es cuida deliciosament cada pla i cada detall, fan de Carol una de les històries d'amor entre dues dones més poètiques i fascinants de la història del cinema. Com apunt final, és interessant recordar que el dia de la seva estrena al Festival de Cannes 2015, CAROL va rebre una ovació amb el públic dret durant 10 minuts. Tenir la possibilitat de gaudir d'una obra mestra com aquesta a la gran pantalla és tot un luxe!



 
 
 
➤ Mira el TRÀILER de la pel·lícula.
 
➤ Mira l'ENTREVISTA amb el director Todd Haynes, la guionista Phyllis Nagy i les actrius Cate Blanchett i Rooney Mara per a BAFTA Q&A. En anglès, però amb possibilitat de subtítols en castellà. 

➤ Mira el TRÀILER del documental Loving Highsmith, sobre l'autora de la novel·la en que es basa la pel·lícula.
 
 
Divendres 22 de desembre de 2023 a les 20 h
No recomanada a menors de 12 anys
Sala La Violeta 
 
Obertura de portes i venda d'entrades 30 min abans de la projecció

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario