10 sept 2022

GAGARINE de Fanny Liatard i Jérémy Trouilh

El 1963 s'inaugurava a París, al barri d'Ivry-Sur Seine, un bloc de habitatges socials que portaven el nom de l'astronauta Yuri Gagarin. Amb la crisi del petroli dels anys 70, la gent que vivia al barri era cada cop més pobre i el barri va entrar en una situació difícil de resoldre. Els edificis es van deteriorar i la vida es feia cada cop més complexa. Finalment, al 2019 es va anunciar la demolició dels edificis per construir habitatges nous molt més ecològics, amb els canvis, esperances i frustracions que això suposava per als veïns.




En aquest fet real es desenvolupa la pel·lícula GAGARINE, Opera prima dels directors Fanny Liatard i Jeremy Trouilh, qui doten a aquesta cinta de caràcter social d'un entorn de ciència ficció, metafòric i oníric certament meravellós. 


Yuri, interpretat excel·lentment per Aleni Bathily, és un jove de 16 anys que ha viscut tota la seva vida en aquest barri i somia a ser astronauta. Quan s'assabenta dels plans per tirar a terra els edificis, comença a portar a terme accions, amb els seus amics Diana i Houssan, per intentar mantenir els edificis en bon estat i salvar-los de la demolició.




GAGARINE fa servir la situació de demolició imminent per fer un manifest, però també per parlar-nos amb molta estima dels nostres petits mons. De la vida als barris i als apartaments, on es troben amistats i primers amors, aventures quotidianes i caliu de llar. La vida en la seva més essencial normalitat que és, al cap i a la fi, la vida que compta.

GAGARINE és un cant a l'esperança i a no perdre els somnis, però també ho és pel que suposa viure i créixer a un barri. Formar part d'aquesta petita constel·lació humana.




GAGARINE es una pel·lícula molt sensible que destaca fantàsticament la màgia de la vida quotidiana i ho fa dotant de molta força al personatge de Yuri, qui mostra tot els seu món interior, els seus anhels i les seves pors que es materialitzen, sorprenentment, en un somni de viatge espacial únic. La narració de la pel·lícula es fa per mitjà d'imatges que ens porten a l'espai sense sortir de la Terra. Imatges i estructures que ens recorden a films com Odissea de l'espai de Kubrick i ho fan amb una composició visual i estètica que ens porta a viatjar oníricament pel cosmos. Aquesta connexió entre la vida de barri i l'univers, entre habitatges i estacions espacials és el que dona a la pel.lícula la seva singularitat i ens ofereix una història bonica, tendre i sentida sobre el no rendir-se mai.

Tràiler https://youtu.be/jzKeAwFVSCI

Entrevista als directors https://www.radionica.rocks/entrevistas/gagarine-la-primera-pelicula-del-duo-de-directores-fanny-liatard-y-jeremy-trouilh

Noticia sobre la demolició dels edificis Gagarine https://elpais.com/internacional/2019/09/06/actualidad/1567777145_276160.html

No recomanada a menors de 12 anys.

Divendres 16 de setembre a les 22 hores.

Plaça de l'església.


Obertura de portes i venda d'entrades 30 minuts abans.





No hay comentarios:

Publicar un comentario