10 oct 2024

ELS ENCANTATS de Elena Trapé

Com trobar-se amb la sensació de desencant individual vers les mateixes expectatives i haver d'explorar camins nous per sortise'n. Podríem dir que la pel·lícula més recent de la directora Elena Trapé ens porta a aquest plantejament. Després de debutar al llarg amb "Blog" i impressionar al Festival de Màlaga amb "Las Distancias", la tercera pel·lícula de la directora barcelonina promet ser un torrent d'emocions intimistes. 




ELS ENCANTATS ens presenta a Irene, qui després de la seva recent separació, s'enfronta per primer cop a l'absència de la seva filla de quatre anys. Incapaç d'adaptar-se a aquesta nova realitat, Irene viatjarà al poble de la seva infantesa, al Pirineu, on té una casa. Allà intentarà trobar la calma i la seguretat que fa temps que sent que ha perdut. Però el lloc, en el passat tan acollidor, es mostra cada cop més aclaparador, tant com la seva nova vida, i haurà d'afrontar les seves pors per així retrobar-se amb si mateixa. 




ELS ENCANTATS està protagonitzada per Laia Costa, qui vam veure recentment al paper de mare a "Cinco Lobitos". De fet, la pel·lícula de Trapé es podria veure com una mena de seqüela de la filmació de Alauda Ruiz de Azúa, donat que després de ser mare primerenca es troba en un paper de mare que, de sobte, es veu separada de la seva filla i és aquesta una realitat amb la qual no hi comptava. Separar-se, mudar-se i concertar les coses amb el pare de la seva filla, no era el que pensava que seria la seva realitat present i futura. No veure a la seva filla cada dia i a cada moment no era el que volia.  Però sobretot aquesta separació de la seva filla per primer cop, que no havia contemplat i que li genera un dolor que no sap explicar, assegura Elena Trapé. Mentre Irene està sola, la seva filla viurà coses en les que ella no estarà present i això no és fàcil. Com t'hi acostumes quan tot es trenca de sobte i has de començar de nou quan tot ja no és nou. 




Potser és la seva naturalitat, la credibilitat de la seva interpretació o la força que sempre transmet, però Laia Costa torna a demostrar per què és una de les actrius més sol·licitades del cinema actual. En aquesta escapada es troba acompanyada per altres grans personatges, com els que ens ofereix una llegenda de la interpretació com Pep Cruz, fent de l'entranyable Agustí,  i Aina Clotet com Ingrid, ambos en col·laboracions especials, però remarcable és el descobriment d'Ainara Elejalde, filla de Karra Elejalde, com Gina - important saber que farà a partir d'ara com a actriu - i també destacable el madrileny Dani Pérez Prada en la seva versió d'una aventura de cap de setmana que va... com va. 




ELS ENCANTATS vol ser una història de retrobament amb un mateix. Vol, perquè haurem d'esperar fins al final per entendre si és així o no. Com altres pel·lícules del cinema recent - com la mateixa "Cinco Lobitos", "20.000 Especies de Abejas", "Alcarrás" i altres - fa servir l'entorn rural com a refugi. La necessitat de fugir de la gran ciutat, de buscar aire per respirar i una pau que s'anhela. Un lloc on aturar-se i poder començar.

En aquest cas, la filmació es trasllada a Antist, un petit poble de la Vall Fosca que només té tres habitants al llarg de l'any. L'emplaçament ideal per parlar d'un moment de canvi en una mare que s'acaba de separar i ha d'assimilar la nova realitat.  

La casa d'Irene a la pel·lícula pertany als pares d'una amiga de Trapé. Una construcció en pedra i fusta amb un ampli finestral amb vistes espectaculars. "Hi ha alguna cosa de la història del poble, de la reconstrucció d'aquesta zona que va quedar abandonada fa molts anys, que vam trobar que tenia alguna cosa molt bonica", diu Trapé. "De sobte, algú que no sap on està, retorna a la casa familiar on guarda bons records. I està molt sola, ja que aquí el silenci aclapara a la nit". Trapé també fa així referència a la influència d'un llibre de Pere Coll sobre mites i llegendes de la Vall Fosca, com la pròpia llegenda de Els Encantats que Irene explica en un moment de la filmació. 



 


El personatge de Pep Cruz, està inspirat en Agustí, l'impulsor de la reconstrucció de totes les cases d'Antist. De fet, Cruz va anar al poble quinze dies abans del rodatge per conèixer a Agustí, recórrer el terreny i parlar amb la gent de la zona. Agustí és enginyer i de petit vivia al poble, però va marxar a la ciutat a estudiar. Quan va tornar, arran de la pandèmia,  va veure que tot estava destrossat i es va dedicar per complet a la reconstrucció del poble, començant pel campanar de l'església, les cases, buscant subvencions per poder refer el poble. Així, el personatge fa com d'avi d'Irene. Tenen una relació de gran estima donat que la coneix des de petita i es preocupa per ella. 



Dani Perez-Prada -  conegut actor per la sèrie "El Pueblo" i a qui els espectadors del Cineclub van poder veure a l'inquietant "La Mano Invisible"-  va saber que volia ser a Antist des que va veure el dossier de la pel·li. L'entorn rural i l'història dels pobles petits com aquest li cridaven l'atenció. Ell és Eric, el pegat del personatge de Laia. Un noi generós que cau molt bé, La típica persona que apareix en la vida dels altres i que si ho fes en un altre moment i altres circumstàncies, tot seria perfecte. A Eric li agradaria que les coses amb Irene funcionessin. 

Però Irene està passant per aquest moment que no sap com gestionar. Si Trapé va saber explorar el protagonisme col·lectiu en les seves dues primeres pel·lícules, a ELS ENCANTATS se centra indiscutiblement en una experiència individual i íntima poc relatada: L'angoixa maternal per la separació. Veurem a Irene en moments de soledat, d'introspecció per intentar ajudar-se, però és quan es relaciona amb els altres personatges que el seu dol pren més força i profunditat. No sabem gaire d'ella, que té una filla, s'ha separat i sense la nena se sent incapaç. I a sobre, escapant al poble les coses tampoc són com imaginava. Arribarà Irene a un punt de cansament?




Veritablement, la pel·lícula d'Elena Trapé és una ruptura amb el plantejament del cinema rural femení actual, potser més centrat en una visió romàntica d'aquest entorn. Tot sembla idíl·lic entre muntanyes i pastura, però Irene no podrà evitar preguntar-se que està fent allà. L'espai rural sembla pertànyer al passat, ser un ens que no es mou en el temps. Així quan Irene intenta aferrar-se als records, als arravataments sexuals i a les amistats d'abans, veu que tot no és com ho recordava, com si el temps hagués embrutat la memòria. És aquí on Trapé li treu tot el misticisme a l'entorn rural: El poble és un poble i punt. No et canviarà res, ni les circumstàncies ni l'estat d'ànim. Per molt sobrepassat que estiguis. 

Amb ELS ENCANTATS, El Cineclub Altafulla torna a participar per tercer any en el Ciclo Nacional de Cine y Mujeres Rurales que el Ministerio de Agricultura organitza a escala de tot l'estat espanyol. Aquest cicle vol donar visibilitat i reconeixement a la dona en l'àmbit rural i agrari. 


Es pot seguir a la seva versió online a www.cineymujeresrurales.es


Comptarem amb la presència d'Elisa Sirvent, directora de producció (APPA) de ELS ENCANTATS. Amb ella parlarem de com va ser el rodatge, de la història darrera ELS ENCANTATS, gaudirem de la projecció i tindrem una estona de col·loqui on comentar detalls, preguntes i comentaris del públic. 




Crítica: José Manuel Ruiz


Mira el trailer de Els Encantats

Entrevista a Elena Trapé 

Entrevista a Laia Costa


Divendres 18 d'octubre a les 20 hores. Sala La Violeta. 

Carrer de l'Hostal, 15. Altafulla. 

No recomanada a menors de 7 anys. 

Venda d'entrades i obertura de portes 30 minuts abans de la projecció. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario