El documental, guanyador d'un Goya al millor documental, retrata el paper que van tenir les mestres en la transformació social d’Espanya durant la Segona República.
El documental ens ensenya la renovació pedagògica impulsada per unes dones independents i cultes, i que va ajudar a transformar la societat. Ho fa a través de nombroses imatges d’arxiu i de declaracions d’experts en la matèria i familiars de mestres de l’època. Les recreacions d’una mestra republicana, interpretada per l’actriu Laura de Pedro, van conduint el documental, junt amb narracions en off de textos del llibre “Historia de una maestra” de Josefina Aldecoa.
Las maestras de la República parla d’educació i parla de drets de les dones. Ens mostra com les mestres republicanes van contribuir a la modernització de l’educació i en la conquesta dels drets de les dones, i com a través de l’educació van donar a conèixer a les nenes de l’època un altre model de dona molt diferent al de la dona tradicional. El film també es fa ressò de la fi de la República i del que va suposar per a les docents i pel sistema educatiu l’arribada de la dictadura franquista.
Les declaracions dels familiars resulten més interessants que les dels investigadors, sobretot per la seva proximitat amb els fets que expliquen, i destaca especialment el testimoni molt emotiu de la filla de mestres republicans assassinats durant el franquisme.
NO US HO PODEU PRERDRE.
No hay comentarios:
Publicar un comentario