Diferents documents, escrits i visuals agrupats en quatre etapes diferents han conformat la mostra:
- II República.
- Guerra Civil i exili.
- Franquisme
- Transició Democràtica.
La segona part de l'acte ha estat la conferència "La invasió de les tropes franquistes a Catalunya i la Memòria Històrica", a càrrec d'en Joan Maria Thomas, membre del Consell Assessor del Memorial Democràtic. La xerrada s'ha desenvolupat sobre tres eixos temàtics:
- Entrada de les tropes franquistes a Altafulla el 17 de gener de 1939.
- Invasió de les tropes franquistes a Catalunya i posteriors conseqüencies.
- Recuperació de la Memòria Històrica.
JOAN MARIA THOMAS és, probablement, l’especialista espanyol en la història de la Falange més destacat i és, alhora, un autor ben conegut del públic català. Professor titular d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili, ha escrit Falange, Guerra Civil, Franquisme. FET y de las JONS de Barcelona en els primers anys del Règim franquista (1992) —que rebé els premis Ciutat de Barcelona d’Història i de la Crítica Serra d’Or —, José M. Fontana. Biografia d’un franquista català (1997), Lo que fue la Falange (1999), La Falange de Franco (2001) i Ramón Serrano Suñer (2003).
Thomàs ha estat Visiting Associate Fellow a la Universitat de Wisconsin at Madison i ha impartit conferències i cursos a la London School of Economics, a les universitats de Mysore i de Hyderabad a l’Índia i a la Universitat d’Otago a Nova Zelanda. Acaba de publicar Roosevelt y Franco. De la Guerra Civil a Pearl Harbor (2007), obra que pròximament apareixerà editada també als Estats Units.
No hay comentarios:
Publicar un comentario