18 de jul. 2025

FLOW, UN MUNDO QUE SALVAR de Gints Zilbalodis

Encetem la temporada de cinema a la fresca amb la pel·lícula d'animació més commovedora, única, absolutament magnífica i imprescindible dels últims temps. Una filmació que ens retroba amb el bon cinema i ens fa creure en l'animació com una gran oportunitat per mostrar històries fantàstiques, emocionar, fer gaudir i inclús, despertar consciències. Una pel·lícula original, molt diferent del que s'ha vist abans i que ofereix un enfocament renovat i encantador del gènere. 



FLOW, UN MUNDO QUE SALVAR, és una cinta dirigida per Gints Zilbalodis, cineasta i animador letó. FLOW és la seva segona pel·lícula, després de "Away" i d'haver dirigit set curtmetratges. Zilbalodis va començar a treballar en Flow el 2022 i va comptar amb la col·laboració del productor Matïss Kaza i amb l'ajuda dels estudis Sacrebleu Productions de França i Take Five de Bèlgica. Els crèdits de la pel·lícula són sorprenentment curts en comparació a produccions d'altres grans distribuïdores de cinema, un indicador dels mitjans i pressupost petits amb els que va comptar aquesta pel·lícula. Però tot i això, el que ens ofereix FLOW és veritablement molt gran. 



A FLOW, un gat es desperta en un món ple d'aigua, on els humans semblen haver desaparegut.  A la seva recerca de refugi, s'uneix a un vaixell amb animals d'altres espècies. Però portar-se bé amb ells és un repte encara més gran que superar la seva por a l'aigua. Davant d'aquesta situació, tots hauran de demostrar la seva valentia, superar les seves diferències i adaptar-se a aquest nou món en el qual es troben. 



FLOW es va estrenar el 22 de maig de 2024 a la secció Un Certain Regard del Festival Internacional de Cannes i ha tingut un recorregut destacat entre la crítica especialitzada en el seu pas per festivals d'arreu del món. FLOW va guanyar l'Òscar a la millor pel·lícula d'animació el 2025, el primer Òscar en la història del cinema de Letonia. Dos mesos abans va obtenir els Golden Globes a la mateixa categoria, sent la primera pel·lícula europea en aconseguir-ho. També va guanyar els Premis Cèsar 2025 com millor animació; Millor pel·lícula d'animació per les associacions de crítics de Nova York, Los Angeles,  Chicago i Boston, així com el National Board of review que és l'associació de crítics nord-americans; Gran Premi del jurat i millor muntatge al Festival de Sevilla; Millor pel·lícula estrangera als Independent Spirit Awards; Millor Pel·li independent i millor guió als premis Annie; va arrasar al Festival Annecy el 2024 guanyant el premi especial del jurat, el premi de la Fundació Gan a la distribució, el premi del públic i també el premi a millor música original, una obra creada per Rihards Zalupe i el mateix Gints Zilbalodis. I encara ha guanyat més premis. 



FLOW és una meravella animada sense precedents. Animals tal com són, sense aparença humana. No hi ha cançons. No hi ha diàlegs. Els gats miolen i els gossos borden. Cadascun dels animals que surten responen a comportaments propis de la seva idiosincràsia, encara que a estones se'ls pugui veure algun lleuger toc humà. El talent flueix per tot arreu en aquesta filmació que es converteix en una mirada essencial cap a un món que ja no és el que és, tocant tot un seguit de grans temes universals. 



Zilbalodis fa gala d'un virtuosisme excepcional amb una possada en escena plena de llum, color i moviment - gaudiu d'uns bonics i llargs plans seqüència - i on potser sacrifica una mica en el disseny dels animals, però tot i això transmeten molt més que qualsevol multimilionària producció. FLOW és una gran festa pels sentits, per la ment i el cor i ens recorda l'immortal poder que tenen les imatges per sobre de les paraules. 



FLOW és probablement de les millors i més sorprenents propostes dins del cinema d'animació contemporani. Capaç com poques de mantenir l'atenció constant de l'espectador, fer-lo connectar amb la situació dels animals protagonistes, fer-lo plorar d'emoció i fer-lo sentir lliure. FLOW és una riuada de sentiments molt gran, que fa que un necessiti temps perquè passi pel seu cos. Hi ha qui considera FLOW com una mena de mantra que ajuda a situar cos i ment a lloc. Qui la veu no li deixa indiferent, necessitant un temps per respirar-la i plantejant-se, ben segur, tornar-la a veure. 


FLOW comença amb un bonic moment de tranquil·litat. Un petit gat negre mirant fixament el seu reflex en un toll d'aigua. Un conill passa i uns gossos el persegueixen, envoltat tot amb sons naturals de la natura. El gat torna a una casa i puja a l'àtic per dormir una estona. Tot sembla molt relaxant, però en la pròxima sortida pel bosc, el petit gatet es trobarà amb una onada que s'ho emporta tot i veurà com l'aigua puja, puja... i puja.  




La pel·li es converteix en una mena de thriller de supervivència, on el gat acabarà a sobre d'un vaixell amb un gos, un capibara, un lèmur i un ocell secretari. Un altre animal tindrà protagonisme des de l'aigua. Tots ells viuran junts per donar una lliçó de vida en el fet de confiar els uns en els altres per la salvació. FLOW es converteix en una experiència d'empatia, companyonia i d'estima sense contraprestacions. Ens atorga als humans la idea que una comunitat pot unir-se per enfrontar qualsevol marea, i això, en el món que vivim, no podria ser més benvingut i necessari. 




Gaudiu de la història que FLOW us porta. Gaudiu d'una animació especial i única, més a prop de l'estudi Ghibli que de Disney. Gaudiu de la seva imatge feta amb molta cura - els fons són impressionantment detallats, des de les imatges del bosc, els capvespres, els plans que suggereixen Àsia o potser Venècia -. Gaudiu dels seus enigmes. Gaudiu del seu missatge esperançador i ple de llum. I sobretot, gaudiu en família de vuitanta minuts d'exquisidesa animada. FLOW la porteu al cor després de veure-la i probablement, algun dia, sentireu que necessitareu tornar-la a veure. 



Crítica: José Manuel Ruiz


Mira el tràiler de FLOW

Entrevista amb Gints Zilbalodis, director de FLOW. 

Entrevista a Gints Zilbalodis


Divendres 25 de Juliol de 2025

Plaça de l'Esglesia d'Altafulla. 

22 hores. 

En cas de pluja la projecció es traslladaria a La Violeta.